Meester-molenaar op De Kerkhovense Molen

Hub van Erve, onze nestor molenaar, heeft recent zijn Meesterproef als molenaar afgelegd en is geslaagd! De Meesterproef is de laatste stap binnen de beroepsvereniging AKG (Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde).

In het AKG begin je als aspirant. Na een toets met de cursus ‘Malen met de steen’ word je leerling. Nadat je veel “maalervaring” hebt opgedaan, kun je geballoteerd worden met als resultaat ‘Gezel’. Na een lange ervaring en frequent malen op de molen kun je de Meesterproef afleggen. Hierbij gaat het om kennis en kunde van de verschillende soorten stenen, het onderhouden daarvan en verder de ‘bedrijfsvoering’ op de molen: hygiëne, kennis van granen en hun kwaliteiten, etc.

Er zijn op dit moment ongeveer 20 Meester-molenaars in Nederland waarvan 2 vrijwillig molenaars. Hub is dus nu de tweede. Wat deze titel nog meer bijzonder maakt is dat de 1e vrijwillige Meester-molenaar ook al op De Kerkhovense Molen actief was. In 2017 werd Jan Scheirs ook al bevorderd tot Meester-Molenaar.


Hub heeft zijn Meesterproef op 16 augustus afgelegd op De Kerkhovense Molen voor een commissie van 3 Meester-molenaars.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.