Nationale Molendag op de Kerkhovense Molen

Al weer 50 jaar organiseert Vereniging de Hollandse Molen de Nationale Molendag. In Nederland met zijn vele molens een hele mooie traditie waarbij het publiek nog eens extra geattendeerd wordt op de parels in het landschap. Ook dit jaar deed de Kerkhovense Molen in Oisterwijk weer mee en het was er een heel drukke boel.

Ouders met kinderen liepen in en uit, vol belangstelling naar alle facetten van de Molen. Men kon de “zolders” op om het maalwerk en de molenstenen te zien. Meerdere molenaars waren beschikbaar om overal uitleg over te geven.

Alleen dit jaar helaas geen werkende molen en geen draaiende wieken.

Wind was er genoeg maar ze hebben bij De Kerkhovense Molen een ernstig onderhoudsprobleem. Bij vervanging van een door houtworm aangetast houtblok bij de as van de molen is een scheur geconstateerd in de as waar de wieken aan zitten. De mogelijkheden voor een oplossing worden nu onderzocht; hierbij wordt een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld. Dat bedrijf zal in samenspraak met de molenmakers en met de molenaars bekijken hoe en op wat voor termijn het veilig opgelost kan worden. Tot die tijd staat de molen in ieder geval stil!
De productie van meel wordt voorlopig opgevangen door te malen met het motorkoppel. Maar ondanks die zorgen was er toch een heel gezellige sfeer, met speciale aandacht voor de kinderen.
Ook de tuinliefhebbers konden zich verslingeren in de moestuin en de kruidentuin. Die staan er weer schitterend bij en de tuinmannen waren graag beried om de meest uiteenlopende vragen te beantwoorden. Een enthousiast team en een schitterende molen die vele honderden bezoekers een gezellige en informatieve dag bezorgden.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.