Nationale Molendag weer een succes!

De Kerkhovense Molen deed uiteraard ook mee aan de Nationale Molendag!

Op zaterdag 14 mei was het vanaf 10.00 uur een drukte van jewelste. Het weer werkte mee en in een hele leuke ambiance waren er ca 1000 mensen die de Molen bezochten. Ongeveer de helft ging ook naar boven om uitleg te krijgen over de werking van de Molen en het maalproces.

Het terrein vóór de Molen was gezellig ingericht met kraampjes waar je diverse streekproducten kon proeven maar ook een insectenhotel kon kopen. ASVZ/Vincentius gaf uitleg over de dagbesteding die zij op de Molen doen. Op de zoektocht naar nieuwe cliënten die daaraan willen deelnemen hebben zich al een paar mensen aangemeld. Onder het genot van een kopje koffie of een ander drankje kon men genieten van elkaar en van de inspirerende omgeving.

Ook een bezoek aan de tuin was erg in trek. Die ligt er weer schitterend bij en daar worden de eerste producten al weer geoogst.

En voor de kinderen was er de uitdaging om van één “heiligboontje” een bonenstruik te laten groeien. De ingrediënten kon men mee naar huis nemen. De Kerkhovense Molen richt zich ook op de kinderen uit Oisterwijk en omgeving o.a. door het scholenproject wat dit jaar breed is opgepakt. Kinderen krijgen daarbij niet alleen uitleg over de werking van de Molen maar ook over de manier waarop hun dagelijks brood ontstaat uit graan op de akkers, en hoe gezond dat wel is. Wij zien dan ook een groeiend aantal enthousiaste kinderen op en rond de Molen niet alleen tijdens de Nationale Molendag.

In de aanloop naar de Nationale Molendag was er ook aandacht voor de biotoop van de Molen. Om als Molen te kunnen blijven draaien en malen is het van groot belang dat o.a. de windvang voldoende goed blijft.

Door de aanwezigheid van steeds groter groeiende bomen en door het realiseren van te hoge gebouwen binnen de biotoop-cirkel van de Molen wordt deze ernstig bedreigd en zijn de vooruitzichten niet goed. Reden waarom het bestuur van de Molen met alle belanghebbenden aan het overleggen is om hier iets aan te doen. De eerste resultaten zijn daarvan al wel te zien maar er is nog veel te doen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.