Openingstijden

Maandag t/m Zaterdag 10.00 - 17.00 uur
Zaterdag vanaf 14.00 molenaars aanwezig
Zon- en feestdagen gesloten

Molenaars

De Kerkhovense molen is een maalvaardige korenmolen, die wekelijks nog in gebruik is. Vier vrijwillige gediplomeerde molenaars zorgen er voordat de molen in bedrijf kan blijven. Er worden meelproducten gemaakt, die zowel geleverd worden aan bakkers in de streek als in de molenwinkel rechtstreeks te koop zijn. In de winkel zijn ook producten te koop die onze bakkers of de medewerkers van Amarant gemaakt hebben.

Aan de productie van meel en bloem voor consumptiedoeleinden worden strenge eisen gesteld. Niet alleen de overheid ziet daar via de Voedsel- & Waren Autoriteit op toe. Misschien nog belangrijker: Onze molenaars zijn aangesloten bij het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG). Deze vereniging draagt zorg voor vakmanschap en kwaliteit. Ook ondersteunt het gilde de inkoop van hoogwaardige graanproducten. Verder kopen we via het gilde meelproducten in van collega-molenaars, waardoor we in de winkel een vollediger assortiment aan kunnen bieden.

Als lid van het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde laten wij in het kader van een goede kwaliteitszorg het meel jaarlijks onderwerpen aan een keuring. Uit de meest recente keuringsresultaten bleek dat het tarwevolkorenmeel van de Kerkhovense molen wederom voldoet aan alle eisen: de tarwe is gezond, het meel is op een vakkundige manier gemalen, en de bakkwaliteiten van het meel zijn uitstekend.

Ook is een monster spelt afkomstig van de bolle akkers te Liempde aan een analyse onderworpen. Ook hier bleek het om een gezonde basiskwaliteit graan te gaan, en om een goede kwaliteit meel. Alleen is de zgn. glutenkwaliteit, zoals dat bij spelt meestal het geval is, lager dan die van tarwe. aardoor zal speltbrood minder goed uitrijzen dan een brood gebakken van tarwe. Thuisbakkers kunnen dit als zij willen oplossen door ca. 3% glutenpoeder (in de molen te koop) toe te voegen aan het meel.

Molenaars malen niet alleen. Ze zorgen er ook voordat de molen maalvaardig blijft. Dat betekent onderhoud plegen. Zo moeten er regelmatig werkzaamheden worden verricht aan het zogenaamde “gaande werk” van de molen. Het op gezette tijden scherpen van de molenstenen hoort daarbij. Maar ook aan het “staande werk” wordt aandacht geschonken als er geverfd of geteerd wordt. Een groter project is het plaatsen van een extra (derde) koppel molenstenen. Dat werk is onlangs gereedgekomen en doordat deze stenen door een elektromotor worden aangedreven, kan er nu ook bij windstilte gemalen worden.

Ook moeten nieuwe molenaars opgeleid worden. We zijn een molenwaar we met veel enthousiasme nieuwe molenaars opleiden. De opleiding is best pittig, maar dan ben je ook een ouderwetse vakman. Onze molenaars vertellen er graag over. Vrijwillig molenaar kun je worden via het Gilde van Vrijwillig Molenaars (GVM).

Nienke Verhoeven en Rob van den Akker zijn filmstudenten op het KW1C in Den Bosch. Zij hadden een studie-opdracht om iemand te interviewen die een oud ambachtelijk beroep uitoefent. Daarvoor kwamen ze naar de molen in Oisterwijk en maakten het onderstaande filmpje van vrijwillig molenaar Hub van Erve. Klik op onderstaande link:
http://www.youtube.com/watch?v=JgpGGbMo2wo&feature=youtu.be

[camera slideshow=”molenaars”]